Biografie Hannes Dhaese

Kunstenaar Hannes Dhaese 

Sculpturen en schilderijen 

Sinds Hannes D’Haese ons meenam op een indrukwekkende trip naar zijn gedroomde wereld – buitenspektakel en artistiek statement The imaginarium – I dream of a better world – is zijn ster snel rijzende. Meer (h)erkenning, een nieuwe galerij in Knokke, een internationale doorbraak, tentoonstellingen op cruiseschepen, het kan niet op.
Redenen genoeg voor de bevlogen artiest en wereldverbeteraar om zich te verheugen.

Maar elke medaille heeft een keerzijde. Hannes verloor onlangs zijn geliefde zus Goedele. Net als haar broer, droomde ook zij van een betere wereld.
Minder egoïstisch, toleranter en meer solidair.
Zij was en is een grote inspiratiebron voor Hannes’ kunst.

Grote emoties

Met zijn persoonlijke interpretatie van de Bijbelse ark – een kleurrijk schip met een bonte lading dieren – wilde Hannes ons een geweten schoppen. Zichtbaar maken hoe de mens de aarde exploiteert en verspilt. Maar zelfs een ernstige ‘tijding’ met een morele ondertoon wordt in Hannes’ werk onstuimig en speels verpakt. Geen beladen preek, maar een aanstekelijke boodschap. Een uitdrukking die barst van het kunstgenot en waarvan optimisme – verpakt in felle kleuren – de essentie uitmaakt. Al Hannes’ werk getuigt trouwens van grote emoties – zowel van geluk als van verdriet. Treffend gevat in een kunstvorm die neigt naar abstract expressionisme. Mijlenver verwijderd van de mufheid van museumkunst. En steeds nauwer aanleunend bij design.

h2

 Tussen kunst en design

De scheidslijn tussen kunst en design vervaagt in Hannes’ werk. Hij wil zich uiten in een taal die de hokjesgeest overstijgt. Die voorbijgaat aan ivoren torens en pretentieuze eilandjes. En al helemaal aan klassieke scholing of technieken die de artistieke expressie beknotten. Artiest, dat bén je gewoon. Het is een roeping die je niet kunt negeren en die – in het geval van Hannes – wordt aangewakkerd door een immens verlangen om idealen te bereiken en de wereld wakker te schudden. Met zijn kunst schept Hannes een imaginaire wereld. Maar dan in een universele taal en met een grote bereikbaarheid –letterlijk en figuurlijk. Daarom is Hannes’ werk niet uitsluitend in galerijen te vinden, maar ook in designwinkels. Binnenkort worden zijn sculpturen zelfs wereldwijd verdeeld – al mogen we daarover voorlopig geen details prijsgeven.

Internationale doorbraak

Hoewel Hannes D’Haese vandaag min of meer ‘gesetteld’ is, blijkt hij in se een rusteloze ziel met een ietwat schimmig verleden. Een groot deel daarvan bracht hij door in het buitenland. Hij werkte jaren als hotelmanager in het Beverly Hills Hotel in Miami. En ook als conciërge van een vip-club op een cruiseschip waar kunstveilingen plaatsvonden.
En – o ironie! – binnenkort stelt Hannes D’Haese op diezelfde cruiseschepen (AIDA) zijn eigen werk tentoon. En ook in Miami – zijn tweede thuis – exposeert hij in de zomer van 2014. Zijn internationale doorbraak is dus eigenlijk een beetje ‘coming home’. En nóg meer thuiskomen doet hij in Knokke. In de nieuwe galerij op de Zeedijk
pronkt Hannes D’Haese naast andere toppers als Roger Raveel, Panamarenko, Alechinsky, Begga D’Haese en Peter Heylands.  

Kan kunst de wereld redden?

Hannes D’Haese wil met zijn kunst de wereld veroveren, maar bovenal redden. En dat zijn geen loze woorden. Want boven op het feit dat zijn werk een antipode tegen verzuring is, ondersteunt hij tal van goede doelen en sociale projecten. Omdat de wereld nood heeft aan solidariteit. En omdat hij – dankzij zijn bekendheid – het goede voorbeeld kan geven. Zo is Hannes initiatiefnemer van ‘THE DOGPARADE’ (Stichting Energy4All) ten voordele van kinderen met energiestofwisselingsziekte. Hij stelt daarvoor belangeloos zijn sculpturen van buldog ’s ter beschikking, die door hemzelf en andere kunstenaars beschilderd worden. Mensen die het project willen steunen, adopteren een buldog. Met het ingezamelde geld wordt onderzoek gefinancierd naar een medicijn voor de ziekte.

Hommage aan Goedele

Voor Hannes is zijn kunst, ondanks de aanstekelijke vitaliteit en het bombardement van kleur, ook hard labeur. Zinderend intens. Met hoge toppen en diepe dalen. Net zoals het leven zelf. De dood van zijn zus Goedele, die overleed na een moedige strijd tegen kanker, is een zware klap. Maar haar altruïsme en haar inzet voor anderen – zelfs tijdens haar ziekte – zullen Hannes blijven inspireren om zijn kunst in dienst te stellen van een hoger streven: van de wereld een mooiere plaats maken.

  • Noteer nu al het Champagnefestival in Bredene op 9, 10 en 11 oktober 2020